Zonnepanelen met een ballastvrij systeem op dakkapellen

Zonnepanelen op twee dakkapellen onbelast

Het woord ballastvrij geeft al aan om wat voor een soort installatie het hier gaat. Dit betreft een systeem om zonnepanelen op een plat dak te plaatsen zonder dat hier ballast gebruikt hoeft te worden.

Op de dakkapel worden de zonnepanelen op een onderconstructie geplaatst die los op het dak ligt. Om de zonnepanelen en onderconstructie op hun plaats te houden wordt hier ballast (veelal stenen of grind) in ballastbakken onder de onderconstructie geplaatst. Afhankelijk van het aantal panelen gaat het hier om honderden extra kilo’s. Veel dakkapellen zijn hier niet op berekend, waardoor het dus niet mogelijk is om hier zonnepanelen op te plaatsen.

Daarom is het onbelast dak systeem een goede uitkomst. Met dit systeem worden de zonnepanelen met onderconstructie verankerd aan de platdakconstructie zonder dat hier ballast bij nodig is. Dit systeem maakt het mogelijk om toch panelen te kunnen plaatsen op uw woning, bedrijf, garage en bijvoorbeeld uw dakkapel.

Veel zonnepanelen installateurs installeren geen zonnepanelen op dakkapellen. Hier hebben ze een goede reden voor, want 99% van alle geplaatste dakkapellen in Nederland zijn namelijk niet berekend op het plaatsen van zonnepanelen op het dak in combinatie met ballast. Is dit wel gebeurd, dan zult u in het begin niet veel merken. Maar na verloop van tijd kan de houten balklaag vervormen met alle nare gevolgen van dien, zoals plasvorming op het dak en het klemmen van de ramen tot aan het scheuren van het glas en lekkages.

Bij de meeste dakkapellen worden als ballast meestal betontegels gebruikt. Dit zorgt voor een behoorlijk extra gewicht op het dakvlak. Dit is niet wenselijk met een lichte draagconstructie zoals dakkapellen. Deze zijn vaak opgebouwd met een houten balklaag en dakbeschot, al dan niet geïsoleerd en afgewerkt met een waterkerende laag.

Ballastvrij montage op bitumen dakkapel
Onbelast systeem met zonnepanelen op bitumen dakkapel

PV-ankers op verschillende soorten dakbedekking

Bitumen: Op een bitumen dak wordt er gebruik gemaakt van bitumen ankers zonder dat er door de dakbedekking geschroefd of geboord hoeft te worden. Dit betreft bitumen rvs-ankers die op het bestaande bitumen worden gebrand. Deze ankers worden in Nederland geproduceerd en kunnen een duw of trekkracht van 250kg per anker aan.

EPDM: Op een EPDM dak is het noodzakelijk om de PV ankers te verankeren op de dakkapel. Nadat het anker op de dakkapel is geschroefd, wordt het EPDM van de dakkapel rondom het pv anker behandeld met een EPDM primer. Zowel het EPDM van de dakkapel en het EPDM manchet worden voorzien van primer.

Doordat beide delen op elkaar worden gedrukt, zullen de beide delen aan elkaar worden gevulkaniseerd. Dit houdt in dat deze twee delen als het ware één deel vormen. Hierdoor is er geen mogelijkheid meer dat deze delen los zullen komen.

PVC: Op PVC dakbedekking wordt er gebruik gemaakt van PV ankers die op het dakbeschot worden vastgeschroefd. Rondom het PV anker wordt het bestaande PVC behandeld. Het PV anker wordt afgedekt door een PVC manchet. Met een digitaal instelbare hitte-föhn wordt het PVC manchet op het bestaande PVC van de dakkapel aan elkaar geföhnd voor een volledig waterdicht systeem.

Gewicht: Om zonnepanelen op een hoogte van 6 meter in een hellingshoek van 10 graden stormvast op een dakkapel te kunnen monteren is daar tussen de 95 en 280kg/m2 aan ballast voor nodig. Dit hangt af van:

  • Hellingshoek zonnepanelen
  • Hoogte dakkapel
  • Positie waar het zonnepaneel zich bevindt, op de randzones zijn de belastingen veel hoger
  • In welke windzone zich de dakkapel bevindt

Rekenvoorbeeld belast systeem: Dit houdt in dat er bijvoorbeeld onder 4 zonnepanelen tussen de 646kg en 1904kg aan ballast geplaatst zal moeten worden. 

Ballastvrij systeem: Bij een ballastvrij systeem op een dakkapel met 4 zonnepanelen in een portret opstelling zijn er 8 PV ankers nodig. Elk anker weegt maar 2kg met een duw- of trekkracht van 250kg per stuk. Het totaal gewicht van deze 8 PV ankers is 16kg wat een besparing biedt tussen de 630kg en 1888kg aan ballast. Een ballastvrij systeem in combinatie met 8 PV ankers weegt 16kg heeft een duw en trekkracht van 2000kg.

Wij installeren uitsluitend op dakkapellen met een ballastvrij systeem voor een duurzame oplossing. Bekijk hier een van onze ballastvrije montages van zonnepanelen op een dakkapel.

Bij een ballastvrije installatie is het niet mogelijk dat de dakkapel zal doorzakken. Ook voorkomt deze manier van installatie dat er op de dakkapel plasvorming zal ontstaan. Wanneer het water namelijk niet snel genoeg kan verdampen, zal dit voor mosgroei kunnen zorgen. Het mos kan de weekmakers en oliën van de dakbedekking  aantasten. De dakbedekking kan daardoor sneller uitdrogen en zal uiteindelijk sneller vervangen moeten.

 

 

Wij komen dan geheel vrijblijvend bij u langs voor een offerte én rendementplan op maat. Zo weet u precies waar u aan toe bent en welk rendement u van uw zonnepanelen kunt verwachten.


arrow

"*" geeft vereiste velden aan

9,4